Lokalt popcornföretag i Arvika – “Riktigt bra popcorn från hela världen”

Nu har Arvikamagasinets läsare chansen att vinna en popcornupplevelse från Wepopop, ett lokalt popcornföretag beläget i Jössefors.

Wepopop grundades 2013 i Göteborg, men 2018 bestämde de sig för att flytta till Arvika.
– Både jag och min fru är från Arvika så då bestämde vi oss för att flytta hem hit, förklarar Bruno Lindberg som är företagets VD tillika “popcornälskare”. Nu finns hela produktionen i Jössefors där de planerar att stanna.

Bruno Lindberg är VD på Wepopop.
FOTO: SAKEUS BERG

Beställer från hela världen

Wepopop är ständigt på jakt efter nya bra popcorn, berättar Bruno Lindberg.
– Och att hitta producenter och bönder som brinner för popcorn som gör det där lilla extra. För beroende på hur man lagrar popcornen och hur man hanterar de så får de olika karaktär, säger Bruno.
Företaget beställer popcorn från hela världen.

Olika majstyper

Bruno berättar att det finns olika majstyper.
– Beroende på vilken majstyp du har så får du olika karaktär på popcornen, säger han.

Det finns olika sorters popcornkärnor som ger olika karaktär.
FOTO: SAKEUS BERG

Det finns bland annat amerikanska, spanska och turkiska popcorn, men även ett svenskt som kommer från Skåne.
– Vårt fokus är majskärnorna och att man ska poppa själv i kastrull hemma, berättar Bruno. Wepopop säljer även mikropopcorn, men grundtanken är att man ska poppa popcornen i kastrull. För detta har Wepopop kommit på en metod för att få “perfekta popcorn”. Man ska lägga i fem popcornkärnor till att börja med, och när de har poppat har man en bra oljetemperatur och kan lägga i resten av popcornen.
– Man ska ha 80 procent på plattan så att inte oljan bränner fast och man riskerar att bränna popcornen, säger Bruno och fortsätter:
– På slutet kan man ta bort locket och släppa ut vattenångan för extra krispiga popcorn. Vattenångan gör de mjukare.

– Vårt mål är ju att importera och sälja de bästa popcornen i världen, säger Bruno. Vi letar runt överallt för att hitta så goda popcorn som möjligt, fortsätter han.

Så började det

Bruno berättar att han testade popcorn hemma när han gick på Chalmers och bodde i Göteborg. Han säger att han märkte att kvalitén på popcornen blev olika trots att han poppade de på samma sätt.

Bruno förstod att butikerna köpte in det billigaste, berättar han. Han började kontakta olika producenter runt om i världen, men märkte snabbt att man var tvungen att köpa minst ett ton popcorn åt gången. Han förklarar att han fick tag på kompisar och kompisars kompisar tills de var tillräckligt många för att dela på den stora mängden popcorn. Fler och fler ville vara med på projektet tills det bildades ett popcornföretag.
– I slutet av 2013 skickade vi in papprena till Bolagsverket, berättar Bruno.

FOTO: SAKEUS BERG.

Hemleverans

Det går att beställa popcorn i Wepopop:s webbshopp och få de hemlevererade till brevlådan, eller hämta själv på fabriken. Det finns även planer på att man ska kunna prenumerera på popcorn. Tanken är att man ska få ett paket med olika sorters popcorn varje kvartal.

Popcornen fylls i lådor efter att de kommit in i stora säckar till huvudlagret.
– Och sedan så tar vi och häller upp popcornen i sådana här mindre lådor, berättar Bruno och visar upp en låda.

Tips för bättre popcorn

Bruno delar med sig av några tips för bättre popcorn. På företagets hemsida finns recept med poppningsmetoder. Det finns också olika julrecept, berättar Bruno.

– De vanligaste felen är att man har för hög temperatur eller att man går ifrån popcornen, säger Bruno och fortsätter:
– Medans man väntar går man och gör något annat. Man reagerar bara på när man känner doften att de bränts.
Bruno säger att det tar ungefär tre till fyra minuter att poppa popcornen.
– Det är viktigt att ha koll på dem, tillägger han.
Han berättar att svensk rapsolja är väldigt bra.
– På biografer använder de oftast kokosolja för att det tål höga temperaturer och är lätt att rengöra, berättar han, och säger att det är en smaksak.
– De första tre-fyra åren körde vi solrosolja. Det fungerar, men nu har vi bytt till svensk rapsolja, säger Bruno.