Arvika kommun avaktiverar översvämningsskyddet – “Vattennivåerna har sjunkit stadigt”

På måndagseftermiddagen meddelade Arvika kommun att arbetet med att demobilisera översvämningsskyddet i Arvika påbörjas under dagen. Anledningen är att vattennivåerna har sjunkit stadigt den senaste tiden, och att det utifrån de senaste väderprognoserna ser ut att fortsätta så, enligt kommunen.

Arvikas översvämningsskydd. FOTO: REMY BRÄNDEFALK.

Arvika och Säffle kommuner avvecklar nu stabsarbetet kring höga vattennivåer, meddelar Arvika kommun. Båda kommunerna kommer att fortsätta mäta vattennivåer och bevaka läget noggrant, meddelar Arvika kommun på sin hemsida. “Det finns en beredskap för att återuppta stabsarbetet om läget skulle förändras”, skriver de.

På nyårsaftonen den 31 december aktiverades översvämningsskyddet i sundet mellan Kyrkviken och Glafsfjorden, då låg vattennivån på +47,23 meter över havet i båda vattendragen. Under måndagen den 18 december påbörjas arbetet med att avaktivera översvämningsskyddet. En mätning från klockan åtta på morgonen den 18 december visar en vattennivå på +46,81 meter över havet i båda vattendragen. För Kyrkvikens del innebär det en minskning med 42 centimeter sedan skyddet aktiverades. Den lägsta vattennivån som uppmätts i Kyrkviken under perioden då skyddet varit mobiliserat är +46,75 meter över havet, en minskning med 48 centimeter sedan skyddet aktiverades.